Am plecat sâmbătă de dimineaţă spre Bâlea. Nu mai fusesem niciodată pe Transfăgărăşan, deşi traseele ne purtaseră prin preajmă, mai precis până la barajul Vidraru. Drumul s-a împărţit, din punct de vedere al calităţii, în două - prima parte, cea munteană, este aproape de dezastru. Bubu (maşina noastră) n-a crâcnit şi şi-a făcut treaba minunat, dar noi suntem încă traumatizaţi de răul pe care i l-am pricinuit. Cea de-a doua parte, însă, care porneşte de la Bâlea Lac, este foarte bună. Unii ar spune acceptabilă, dar n-au experimentat [probabil] şi porţiunea de dincolo de creastă.
Peisajul este divin, răcoarea satisface şi pofta de aer rece a celui mai încins orăşan, dar aglomeraţia nu te lasă să te bucuri de momentele de tihnă. În plus, mai vezi pe ici, pe colo, zgribuliţi care înţeleg să meargă sus, în vârful muntelui, în şlapi de plajă (ei) sau în saboţi cu toc cui (ele). Cum trăim în România, lucruri de genul ăsta nu te mai miră. Din păcate.
Am trecut şi-n cea din urmă încăpere, în care sălăşluiau trei războaie de ţesut şi două lăzi de zestre. Am intrarea la 3 lei, am fost informaţi şi brusc mi-am amintit de gluma cu plata intrării la ieşire. Şi chiar astăzi am primit broşurile acestea, una la 15, alta la 20 de lei. Cea mai scumpă era sigur editată de forurile care păzesc turismul în această ţară, deci trebuia oferită gratuit. Am ieşit şi-am luat-o din loc, nu înainte de a mai vizita şura şi casa bătrânească.
Pe drum, ne-am întâlnit cu barza imortalizată...
Călugării erau la slujbă şi-am stat preţ de câteva minute s-o ascultăm. Întotdeauna îmi face bine să ascult o slujbă bine ţinută. Apoi, am coborât către grotă. La întoarcere, o pereche însoţită de copil (un băieţel de vrei cinci ani) urmau acelaşi parcurs ca noi. Salut, voinice, l-am salutat pe puşti. Eu suuunt Raaaadu, m-a apostrofat el. Am râs, mi-am cerut scuze şi ne-am văzut mai departe de drum.
Imaginile de mai jos vorbesc de la sine, iar povestitorul vă mai spune doar atât: mergeţi să vedeţi. Este superb!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu