sâmbătă, 25 august 2007

cine-i apără pe copii?

copiii şi bătrânii sunt consideraţi a fi grupuri vulnerabile. cea de-a doua categorie are o experienţă de viaţă şi poate lua decizii. mă refer aici, evident, la cei care sunt în deplinătatea facultăţilor mintale. copiii, însă, nu au un fond care să le permită să separe binele de rău, obişnuinţa de dependenţă, dorinţa de voinţă.

am văzut astăzi copii cumpărând bilete la loto, fără ca cineva să se sinchisească dacă e bine sau nu. m-a şocat faptul că unii copiii ştiau şi cum se completează un bilet la 6 din 49. şi mă întreb cine e mai inconştient: părintele care l-a trimis pe copil să ia biletul doar pentru că afară sunt 40 de grade sau vânzătoarea care ia banii de la copil ca şi cum i-ar fi vândut o îngheţată?

dacă pentru tutun şi alcool există o lege care interzice comercializarea acestor produse către minori, hotărârea de guvern Nr. 816 din 23 noiembrie 1994 privind organizarea si functionarea Regiei Autonome "Loteria Nationala" nu conţine nici un cuvinţel în acest sens. adică doamna de la loterie nu s-a abătut de la lege, deci nu poate fi pedepsită.

probabil mai sunt ţări în lume care permit minorilor accesul la jocurile de noroc. România, însă, se vrea stat european - şi, vorba unei reclame, "dacă vrei cu adevărat, poţi". sau poate nu vrea România cu adevărat...

Niciun comentariu: