joi, 29 noiembrie 2007

să nu vă accidentaţi în Primăverii

din cauza unui accident stupid, o colegă şi-a julit astăzi nasul. nimic grav, s-a dus puţin pielea, doar că din cauza vascularizării excesive a zonei respective, s-a umplut de sânge şi trebuia cusută. un lucru banal, care i se poate întâmpla oricui. două clinici medicale private din zona Primăverii - Medsana şi BioTerraMed - sunt complet nepregătite pentru astfel de situaţii, motiv pentru care vă sfătuiesc să păşiţi, să conduceţi şi să munciţi cu mare grijă prin zonă. primul ajutor nu este disponibil.

aş fi înteles ridicatul din umeri şi răspunsul în doi peri de la o policlinică sau un spital de stat. dar şi de la clinicile private?! de ce pretind acestea că au medicii cei mai buni şi aparatură de ultimă generaţie dacă nu o pun în slujba celui care are nevoie şi care mai şi plăteşte pe deasupra? de ce se afişează doar un lux de faţadă şi nu există un act medical responsabil? unde este omenia, unde este bunul simţ, unde este competenţa până la urmă?

singurul răspuns posibil este că medicilor care lucrează la astfel de clinici le este frică. dar nu numai lor, tot personalul are oroare de implicarea într-un act medical ce ar putea prezenta un risc, fie el şi minor. doar este în joc afacerea, nu? iar aici greşelile se plătesc. greu.

asigurările de malpraxis nu mai au nicio valoare atâta timp cât refuzi, ca şi cadru medical, să-ţi faci meseria. trimiterea la spitalul de urgenţă este la îndemâna tuturor, asumarea răspunderii nu. citeam undeva că sistemul public de sănătate este bolnav. din păcate, nici cel privat nu o duce prea bine. virusul se transmite, se pare, prin unele cadre medicale care-şi mai iau o normă în plus pentru a dovedi că fac aceeaşi brânză indiferent de burduf.

Niciun comentariu: