luni, 5 mai 2008

Insensibili la drepturile altora, ignoranţi cu ale noastre

Sfârşitul lunii mai va aduce în Bucureşti primul festival de film documentar având ca subiect drepturile omului. Principalul organizator este Centrul Ceh de Cultură, alături de o lungă serie de parteneri.

O mână consistentă de ajutor o oferă voluntarii, ei contribuind în felul lor şi fiecare cu câte ceva de substanţă. Le mulţumesc aici celor ce ajută la traducerea filmelor (Nasi, Mădălina, Jo), lucru nu tocmai uşor. Şi nu e vorba de greutatea textului, ci de trauma psihică pe care o produce acesta la simpla citire şi apoi interpretare.

Un astfel de film este "Greatest Silence Rape in the Congo". Este realizat de o americancă, ea însăşi victimă a violatorilor, care se duce în Republica Democrată Congo pentru a se întâlni cu victimele soldaţilor de acolo. O ţară bogată în resurse naturale, dar a cărei bogăţie umană este inexistentă. Un film care te zguduie şi care-ţi demonstrează că animalul din om nu doarme, ci mănâncă din sufletul lui. Puţin, încet, dar complet.

Dacă vi se pare că drepturile vă sunt încălcate, dacă nu sunteţi mulţumiţi de faptul că puteţi merge liniştiţi pe stradă şi ajunge acasă în siguranţă, mergeţi la festival. O să vedeţi cât de mici sunt problemele noastre în comparaţie cu ale altora.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Si incepand din 2009, vom incepe in scoli "One World in Schools", alaturi de People in Need din Cehia. Si evident de Centrul Ceh. Sper ca la un moment dat sa traiesc in Romania ce am trait in Praga... la 11 noaptea intr-o seara de luni, o sala de cinema plina ochi, privind un film documentar despre recuperarea post-conflict a copiilor soldat din Uganda.

zărzărica spunea...

conteaza si pe noi. suntem implicati deja si in proiectul de anul asta, pe care vrem sa-l replicam in iarna intr-un alt oras.

Andreea Demirgian spunea...

traduc si eu daca aveti nevoie.

zărzărica spunea...

ada, scuze de intarziere, m-am cam mutat pe hailateatru.

multumesc mult, suntem cam pe terminate. dar poti veni la festival. sa-ti iei cu tine insa punga de batiste si o curea, ca sa-ti pastrezi sentimentele la un loc. din ce-am tradus eu, iti pot spune c-or sa cam sara sentimentele pe pereti. tough but so fucking real...