joi, 13 septembrie 2007

ecologie sau pur şi simplu bun simţ?

citeam zilele trecute despre "Tu şi umbrela verde", "o încercare de a schimba atitudinea românilor faţă de natură şi de a-i responsabiliza", după cum afirmă organizatorii. bine spus "o încercare" pentru că am devenit un popor atât de indolent, de egoist, de materialist şi de dezinteresat de viitor încât nu ştiu exact ce ne-ar putea schimba. iar şansele ca cei ce vin după noi să pună preţ pe adevăratele valori ale unei societăţi moderne sunt extrem de mici date fiind calitatea slabă a actului educaţional şi amprenta unei democraţii neînţelese.

de ce-ar trebui să vină cineva să ne înveţe că nu-i etic, ca să nu mai spun rentabil, să aruncăm chiştoacele pe stradă? nu putem gândi singuri că acel cineva care strânge după noi e plătit, până la urmă, tot din buzunarele noastre? nu vedem singuri câtă mizerie lăsăm în urmă după ce-am dat gata o pungă de seminţe? şi măcar de-ar fi (seminţele) în stare naturală, să mai răsară ceva din ele. dar nu, ne încăpăţânăm să trăim în mizerie, în mirosuri insuportabile, în praf, în nepăsare.

aruncăm pungile de gunoi pe geam pentru că ne e lene să mergem până la ghenă. dăm drumul la câini pe lângă bloc pentru că parcul e departe. şi de ce ne-ar interesa că-şi împrăştie fecalele pe mijlocul aleii sau pe scări? doar vine femeia de serviciu să cureţe. mâncăm şi bem pe pajişti, cu sute de decibeli putere în timpane, dar nu ne strângem resturile ca să nu murdărim SUV-ul sau limuzina. şi dacă tot vin vedetele cu campania lor cu tot, de ce să ne mai obosim?!

iar când vedem la ştiri că sate şi oraşe întregi au fost distruse de furtuni şi inundaţii, facem acte caritabile sau trimitem sms-uri. doar avem nevoie de imagine, să vază şi auză pretinii ce omenoşi suntem. culegem laude, aprecieri şi o luăm de la capăt, cu aceeaşi desconsiderare faţă de noi, faţă de mediu...

sunt doar cazuri izolate, ar spune unii. dar însumate, acestea ilustrează diferenţa dintre doborârea unui singur copac şi defrişarea unui munte. rezultatele, cel puţin la scară continentală, sunt mai mult decât elocvente:
* anul 2007 a adus cu sine cea mai umedă perioadă mai-iulie din Marea Britanie (Anglia şi Ţara Galilor), când s-au înregistrat cele mai mari precipitaţii (406 milimetri) de la prima înregistrare istorică a acestora, în 1766;
• furtunile puternice din nordul Europei din ianuarie;
• cele două valuri de căldură extremă care au lovit sud-estul Europei în iunie şi iulie;
• valul de căldură care a pătruns în vestul şi centrul Rusiei în mai şi care a bătut o serie întreagă de recorduri:
• perioada 1996-2007 a fost cea mai călduroasă din ultimii 150 de ani.
comunicatul întreg poate fi citit aici.

campaniile verzi din Europa Occidentală vizează reducerea consumului de carburanţi sau promovează energia alternativă, cele din România cheamă oamenii la colectarea de gunoaie. halal popor, mărită ţară!

Niciun comentariu: