joi, 22 ianuarie 2009

Cod 12, camera 18

Changeling (sau Schimbul, cum l-au tradus ai noştri tineri bravi) este un film de Clint Eastwood, cu Angelina Jolie în rolul principal (Christinw Collins). Prezentarea făcută de distribuitorii de film români arată cam aşa: "În trecut, cuvântul changeling denumea copilul schimbat la naştere cu un altul. În filmul lui Eastwood, o mamă este disperată când fiul ei dispare de acasă. După luni de zile, autorităţile dau de urma copilului..." Pe Internet mai găseşti în plus: A mother prays for the return of her kidnapped son. When her prayers are answered, however, she begins to suspect the boy who comes back is not her child. Inspired by true events that took place in Los Angeles in the 1920s.



De fapt şi de drept, în film este vorba despre corupţia din poliţia americană şi despre abuzurile comise de poliţişti. Codul 12 este "diagnosticul" sub care sunt internate în ospicii persoanele care perturbă afacerile poliţiei, iar camera 18 este încăperea în care se aplică pedeapsa maximă: şocurile electrice. O mamă căreia i-a dispărut copilul şi al cărei apel la poliţie este ignorat de oamenii legii doar pentru că băiatul s-ar putea întoarce acasă este un astfel de caz. Pentru a scăpa de presă şi de gura lumii (căscată de un pastor), poliţia scoate surlele din depozit şi sună găsirea copilului. Doar că acesta n-are nici în clin, nici în mânecă cu cel dispărut. Mama "nu şi nu", poliţia "ba da, doamnă, cum de nu?". Apare şi un criminal în serie, care este spânzurat aproape în direct (n-aţi văzut nimic la ştirile de la ora 5, credeţi-mă) din cauză că a ucis 20 de copii. Este şi micul Collins printre ei?! Nu afli, aşa că-ţi poţi formula propriul final.

Îndrăgostiţii de Angelina Jolie vor avea o surpriză maaare: actriţa a slăbit foarte mult după naştere, iar cadrele apropiate n-o avantajează deloc. Mai ales cele în care apare nefardată. Şi e cam plin ecranul de faţa ei... A doua mare surpriză: dacă vă place muzica din film (mie mi-a plăcut foarte mult), aflaţi că ea este compusă de... ta-na-nam! Clint Eastwood. Oh!, acest Sergiu Nicolaescu al cinematografiei americane...

Una peste alta, dacă reuşiţi să depăşiţi primele 20 de minute, s-ar putea să vă placă. Subiectul chiar e interesant.

Niciun comentariu: