marți, 15 iulie 2008

Lecţia de leadership a la Mandela

Ultimul număr al revistei Time include o lecţie de leadership în 8 paşi predată de Nelson Mandela. Cifra 8 nu este aleasă la întâmplare: eroul sud-african e născut pe 18 iulie, în anul 1918.

Dar iată lecţia:
1. curajul nu înseamnă să fii neînfricat, ci să-i inspiri pe ceilalţi să-şi înfrângă teama. Oricine poate fi învins, dar cei din subordinea ta trebuie să te vadă sigur pe tine.
2. ca să conduci trebuie să fii în frunte, fără să-ţi laşi, însă, spatele descoperit. La negocieri, fă diferenţa dintre tactică şi principii. Nu gândi în termeni de zile sau săptămâni, ci de ani sau decenii.
3. poţi să conduci şi din umbră, lăsând celorlalţi impresia să ei sunt în faţă. La întâlniri, vorbeşte la sfârşit, liderul este cel care crează consensul.
4. cunoaşteţi duşmanul şi încearcă să afli care-i sportul preferat al acestuia. Într-o zi s-ar putea să ai de purtat o discuţie neplăcută, iar detaliile care pot detensiona atmosfera contează.
5. ţineţi prietenii aproape, iar duşmanii şi mai aproape. Îi poţi neutraliza cu şarmul tău pe cei nedemni de încredere.
6. aparenţele contează, de aceea nu uita să zâmbeşti. Oricât de dărâmat ţi-ar fi sinele, trebuie să proiectezi în exterior imaginea exact opusă.
7. nimic nu poate fi judecat în alb sau negru. Orice decizie este complexă şi se ia pe baza unor factori concurenţiali.
8. şi renunţarea este un mod de a conduce. Evident, este vorba de renunţarea la o idee proastă, la un proiect mort din faşă sau chiar la o relaţie păguboasă.

Niciun comentariu: