marți, 11 martie 2008

eroarea umană din comerţ

a, nu, nu e vorba despre preţurile afişate la raft de hiper sau super-market-uri şi cele pe care ajungi să le plăteşti la casă, deşi am trecut şi prin astfel de experienţe. ba chiar am depus plângere la OPC-ul de ieri / ANPC-ul de astăzi. doar că la acea vreme domnii şi doamnele de la protecţia consumatorului aveau altă treabă şi acordau prioritate marilor retaileri. reacţiile Protecţiei erau copy/paste din răspunsurile transmise de departamentul Legal al corporaţiilor reclamate.

acum e vorba de vânzătoarea de la Ina Center. ştiţi, domnişoara Alina, cea care prestează la magazinul din Cora Militari. activitatea donşoarei, mare consumatoare de scoarţă cerebrală de altfel, constă în sprijinirea de tejghea, cu mâinile strânse pe lângă bust (poziţia închisă, cum e ea cunoscută în comunicare), cu ochii abia mijiţi şi cu acel zâmbet de dezgust în colţul gurii. "nu cumpăraţi dvs din magazinul ăsta, sunt alţii care cumpără." cu alte cuvinte, n-avem faţă.

şi are dreptate monşera, că doar ne-am dus acolo nepregătiţi. nu aveam la noi decât bani. în rest, îmbrăcaţi în jeanşi, cu un tricou şi o geacă subţirică pe deasupra. curaţi, mirosind frumos, dar fără sclipici. nu aveam paiete, nu aveam genţi suficient de mari ca să adăpostească toate cumpărăturile din cărucior, nu tu tocuri cui, nu tu zgărzi lungi şi groase. nimic! deh, ca omul obişnuit, duminica la prânz, la shopping-ul pentru săptămâna ce va urma.

apăi, dragă domnişoară Alina, cu regret te informez că, dacă eşti mătăluţă plătită cumva la vânzare, te-ai cam ars pe bot. că şi dacă-ţi intră omul cu dorinţa de a cumpăra, tot reuşeşti să-l trimiţi mata în altă ogradă. totul porneşte de la modul în care eşti setată, că nu prea ai `mneata nimic nici cu serviciile, nici cu vânzările.

dar dacă vrei totuşi să faci ceva în privinţa asta, vezi pe unde găseşti o doză de bun simţ. e scumpă, nu e compensată şi se administrează de multe ori pe zi. cam de fiecare dată când îţi trece un cumpărător pragul. ştiu, s-ar putea să intri în şoc, să devii o persoană de nerecunoscut, să nu te mai simţi bine în pielea ta. cred, însă, că merită încercat. eşti mult prea tânără.

Niciun comentariu: